onsdag 18 augusti 2010

Hela havet stormar i rödgrön skattepolitik.

Kokar i sin egen olja, gör nu oppositionen i fråga om skatterna för fastighetsägare. Beskeden om framtida fastighets- och förmögenhetsskatter är motstridiga, har haft kort livslängd och verkar mest vatten värda.

I Svenska Dagbladet idag presenterar oppositionen tillsammans en ny begränsningsregel för uttag av fastighetsskatt. Dock, om oppositionen inom loppet av bara några få månader två gånger nu tvingats införa begränsningsregler för sitt grundförslags konsekvenser tyder det på att grundförslaget är ofärdigt - ja, dåligt! - och att oppositionens skattepolitik i alla händelser är ogenomtänkt.

Thomas Östros påstående i SvD att den nya linjen är "ett trygghetsbesked" är att bita huvudet av skammen på ett ovanligt tydligt sätt.

"Trygghetsbeskedet" till landets fastighetsägare från den samlade oppositionen i SvD gällde inte heller längre än till att Morgonekot startade.

Då bröt MP:s Maria Wetterstrand mot tidigare gemensamma besked: MP går emot att villor och fritidshus ska räknas in i förmögenheten.
En skattelättnad för fastighetsägare med andra ord (vad kostar det i skattebortfall i MP:s kalkyler?). Wetterstrands nya bud var dock något som Vänsterpartiets företrädare, Ulla Andersson, inte kunde acceptera, också hon intervjuad i Ekot. "Fastigheter är ju förmögenheter så att säga. Det är en stor kapitaltillgång, och det är ju också kapital som finns här i landet och som utgör en bas för beskattning i de allra flesta länder, så därför tycker jag att [fastigheter som förmögenhet] är rimligt", sade Ulla Andersson. Maria Wetterstrands dagsnotering och nödutgång är att frågan ska utredas. Hela havet stormar i rödgrön skattepolitik.

Senaste upplagan av oppositionens politik går alltså ut på att inbjuda landets villaägare att rösta på ett förslag om utredning om lämpligheten i deras framtida skattebörda; en utredning om vilken oppositionen dock är djupt oenig och vill helt olika saker.

Vad vill egentligen oppositionen att ägare till fastigheter ska betala i skatt om oppositionen kommer till makten? En månad före valet är det fortfarande helt oklart, och resonemangen principlösa, oförutsägbara och röriga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra inlägg, se till att detta kommer ut i valrörelsen!