torsdag 28 oktober 2010

Stoppa drevet!

Jag tycker det är motbjudande med medias och oppositionens lustfyllda frosseri i Sofia Arkelstens felsteg. Nu gäller att maximalt smeta ned henne, helst knäcka henne, och få pluspoäng hos redaktionsledningen genom att öka belastningen och åstadkomma hennes avgång. Hon ska bli omöjlig för Reinfeldt att behålla.


Sakfrågan stuvas undan och nu pågår dramaturgins nästa steg: spelet och spekulationerna om avgång, och sidoarbete typ intervjuer med andra riksdagsledamöter om deras eventuella resor på andras bekostnad. Idag efter lunch har sålunda DN, SvD och Expressen alla tre ställt ungefär likalydande frågor om resor till alla ledamöter. Fantasin förefaller begränsad. Syftet är naturligtvis att gallra fram några namn och sedan locka dem att säga något för Sofia Arkelsten belastande.

Och varför inte fylla på med några samtal med dem som deltog i resan (för två år sedan!) på temat: ”Hur mycket vin drack ni?”


Detta skede brukar också inkludera några uttalanden av någon länsförbundsordförande eller några obskyra kommunpolitiker i det egna partiet. Eventuella positiva omdömen från dessa inkluderas dock inte i rapporteringen. Sofia Arkelsten har vid det här laget upphört som människa och reducerats till slagträ.


Saknar Sofia Arkelsten goda egenskaper som kan väga upp hennes felbedömning? Naturligtvis inte. Finns det en preskriptionstid? Ja, självkart – eller talar vi om statsministermord? Och dessutom …


Förlåt, men varför reagerar inte media och opposition på alla LO-anställda och LO-förtroendevalda som under årtionden har tjänstgjort i riksdagen och fyllt bland annat arbetsmarknadsutskottet med sina betalda beställningar från LO? Det ställe i Sverige där den för LO avgörande lagstiftningen fastläggs.

Opponerade media mot att Hans Karlsson – f.d. hög förtroendevald i LO – blev arbetslivsminister och ansvarig för alla ”LO-frågor” i Göran Perssons regering? Inte vad jag kan minnas.

Och hur korruperande är inte LOs bidrag till socialdemokraternas valrörelser? Även om summorna numera är tämligen välbekanta – kontant 80-90 milj kr – vore det konstigt om inte summorna hade påverkan på s-ledamöter och deras ställningstaganden.


Självklart har bland annat dessa 80-90 milj kr i LO-gåvor – bestickning! – en påverkan. Alla de som nu talar om korruption bör för sin trovärdighets skull även ta ställning till LOs oblyga köp av inflytande över rikets största politiska parti. Här är det fråga om en massiv bestickning under årtionden. Den blir inte ädlare eller mera moraliskt försvarbar för att den kallas ”facklig-politisk samverkan”! Och …


Förlåt, igen, men hur är det med alla socialdemokratiska ledamöters nära band till arbetarrörelsens olika kommersiellt verkande bolag – på lokal- och riksnivå – som Folksam, Riksbyggen och mängder av bostadsbolag, alla landets sparbanker och sparbanksstiftelser, A-lotterierna, konsumentkooperationen, osv. Aldrig några resor? Aldrig några goda middagar? Påverkas inte dessa genom tiderna hundratals s-riksdagsledamöter på ett otillbörligt sätt av sina ofta långvariga uppdrag i alla dessa företag?


Jämfört med den resa som nu läggs Sofia Arkelsten till last är dessa uppdrag och LO-pengar med vidhängande styrelsearvoden, resor, internat, middagar, etc. naturligtvis minimal småpotatis.

Alltså, bästa redaktionsledningar, besinna er!

När dammet lagt sig vore det också intressant att diskutera sakfrågan i ett förkovransperspektiv: vilka studieresor och träffar över måltider är OK att riksdagsledamöter tackar ja till? Vilka styrelseuppdrag är bra för verklighetsförankring och kontakt med företagare och företag? Bör allt styrelsearbete vara förbjudet för riksdagsledamöter? För min egen del är det helt OK att avstå från alla externa kontakter med företag och att tacka nej till middagsbjudningar, men gör det mig till en bättre ledamot av Sveriges riksdag?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du verkar ju inte vara så utbildad i miljö och klimatfrågan trots dina uppdrag men att få mutor (som resa eller annat)av ett oljebolag och kärnkraftslobbygrupp och sedan låta det påverka en (som vi tydligt kan se i blogginägg etc) är detta ett tydligt fall av bestickning. Därav drevet.
Alliansens fall kommer att bli när samhället får veta vilka som betalar moderaternas partistöd bli inte förvånad om det också är oljebolag och kärnkraftslobbyn så dålig miljö och klimatpolitik som ni har.

Anonym sa...

Hur skall vi så kallade vanliga mäniskor kunna få något förtroende för er politiker när det hela tiden skall bagatelicera när det gäller dom egna. Allt som är innom gråsonen skall man tacka nej till sen kvittsr det vilken sids man tillhör. Det är en dålig stil att hela tiden avleda och börja kriticera andras misstag. Ta tag i dom egna och se till att det blir någon ordning.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag kommenterar här:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/varfor-sa-upprorda-kanslor-om-arkelsten.html

Åke Ström sa...

Vad beklagar sig Herr Hamilton över.
Regeringen har under flera år trakasserat och kränkt de arbetslösa och svårt sjuka. Inte har Herr Hamilton haft en uns tanke om de utförsäkrades livssituation.
Bortom allt sunt förnuft vidhåller Alliansens riktigheten i sitt agerande om de svårt sjuka.
Så beklaga er inte. Det "drev" som som du tycker SA drabbas av, har de arbetslösa och svårt sjuka levt med i flera år, p.g.a. ert omänsklig och inhumana regelverk.
Ni kränker en hel grupp.

Fredrik i Sollentuna sa...

Dags att sätta punkt...som sagt.

http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/10/28/illa-jag-mar-illa/

Anonym sa...

Hanna Sofia Margareta Arkelsten, Kungsholmstorg 3 A,
112 21 Stockholm
Fyller 34 år om 39 dagar, född den 6 december 1976

Åke E sa...

Att den genomsnittliga riksdagsledamoten är en mutkolv som leva på skattebetalarnas bekostnad är inget nytt, dock kan det aldrig vara fel att rulla dessa mutkolvar i tjära och askar när de bli avslöjade, hoppas nästa mutkolv som avslöjas är folkpartist

Bob sa...

Kan inte annat än hålla med Hamilton. Medias uppmärksamhet kring denna "nyhet" är minst sagt uppseendeväckande. Jag skulle ge detta högst en notis, inte hela uppslag i en dagstidning.

Nicklas Eriksson sa...

Nu är det faktiskt så, herr greven, att Arkelstenen har gjort sig skyldig till mutbrott och hade det varit Ibrahim Baylan hade du redan varit ute på godsägorna för att piska ihop en armé för att tåga mot Sveavägen med.

Carl B Hamilton - greve och hycklare av stora mått.

Anonym sa...

GAMMABLIXT

Björn Börjeson sa...

Hur ska folk våga söka sig till politiska uppdrag när de blir jagade med rävsax och blåslampa?
Kolla gärna in Folkpartiet Norrköpings blogg (folkpartietnorrköping.blogspot.com).

Kent Åsberg sa...

Opolitisk men dock oerhört långt till vänster om den etablerade vänster-högerskalan stående (närmare bestämt ca femtiotusen ljusår) vill jag ta denna känslomässigt kanske ännu inte helt vuxna kvinna i försvar mot det s k drevet.
I drevet ingår, som man kan konstatera i vissa svenska TV-media (med oförskämt oreserverad kommersiell anstrykning), där ännu mer omogna människor - i form av journalister (?) - som egentligen är bara barnungar, om uttrycket ursäktas, huserar och figurerar.
Vellinge den 29 oktober 2010
Kent Åsberg
kaa@beacon.se
http://beacon.se

Anonym sa...

Bäste Carl B Hamilton.

Tycker Ni att media inte ska granska offentliga personers förehavanden och upplysa allmänheten när fel har eller kan ha begåtts? Ni anser själv att det var ett felsteg och en felbedömning.

Martin

Anonym sa...

Nej men oj, så synd det helt plötsligt är om Arkelsten, som själv inte tycks kunna stå för det hon gjort utan gömmer sig och vägrar svara på frågor!

På vilket sätt skulle detta "drev" vara annorlunda än det alliansen drivit mot Mona Sahlin under de senaste fyra åren och framförallt den senaste månaden?

Mona Sahlins avgång har krävts pga av allt från Toblerone (preskribtionstid finns tydligen inte i detta fall, men ska finnas för Arkelsten), en födelsedagspresent, en inbjudan till ett födelsedagskalas samt en valförlust.
Ursäkte mig, men har vi hört någon kräva tex Maud Olofssons avgång?

Att jämför LO's bidrag till Socialdemokraterna med ett enskilt bolags bjudande av en enskild riksdagsledamot håller inte!
Dessutom har Socialdemokraterna, så vitt jag förstår, aldrig hymlas med sitt bidrag från LO, medans moderaterna vägrar tala om var de får sina bidrag ifrån...
Snacka om att kasta sten i glashus!

Anonym sa...

Bara en liten uppmaning till Mr(s) Anonym,
Gå ut och fråga LO-medemmar hur mycket dom bidrar med till stöd för sossarna.

Torsten sa...

Bara en liten uppmaning till Mr(s) Anonym,
Gå ut och fråga LO-medemmar hur mycket dom bidrar med till stöd för sossarna.

Alfred sa...

Det verkar som att kommentarsfältet mest är för sossar som kommer hit och gnäller. Jag håller helt med vad du skriver här, du är en av mina politiska förebilder, och jag hoppas att ni i alliansen, och framför allt folkpartiet, får chansen att fortsätta styra Sverige i många år framöver. Keep up the good work!

Anonym sa...

Vore verkligen kul att få din minnesbild av nedanstående inlägg.

http://schlaug.blogspot.com/2010/08/lekstuga-for-politiska-passioner.html

Det här låter som något som BS måste minnas fel, man gaddar väl inte ihop sig i förväg med journalister för att sedan få sin intervju inspelad?