söndag 6 mars 2011

Sverigedemokrat avslöjar på twitter Sveriges förhandlingsupplägg i EU.

Sveriges förhandlingsposition avslöjas via twitter av ett parti som anser sig värna det svenska. Den twittrande sverigedemokraten blir ett ärende för riksdagens talman och gruppledarna i riksdagen. Låt mig ge en bakgrund:

Riksdagens EU-nämnd har till uppgift att kontrollera regeringen inför förhandlingar i EU. Vid sammanträdena diskuteras och beslutas om regeringens mandat inför mötena i EU:s ministerråd. Sammanträdena är slutna. I de stenografiska uppteckningar som görs i EU-nämnden sekretessbeläggs känsliga uppgifter innan uppteckningarna blir offentliga efter ca två veckor. (Oftast rör det uppgifter om andra EU-länders ståndpunkter och agerande.)

Vid senaste sammanträdet (den 4/3) inträffade något helt exceptionellt. Kenth Ekeroth (SD) bröt mot riksdagens alla regler genom att under sammanträdet kontinuerligt twittra med omvärlden om det som avhandlades i EU-nämnden. Exempelvis citerade han arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms utsagor om för-förhandlingar i Bryssel, men även annat.

Om fler gjorde som denne sverigedemokrat skulle Sveriges överväganden och avvägningar vara kända för utomstående långt innan de skulle användas i EU-förhandlingarna. Jag tror det är självklart för nästan alla att det är fullständigt oacceptabelt att någon från slutna riksdagsöverläggningar sitter och rapporterar till omvärlden, särskilt när det som i detta fall gäller Sveriges förhållande till andra länder, Sveriges agerande och förhandlingsmandat inför stundande förhandlingar.

Inte för att SD:s förtroende var högt tidigare men detta är ett nytt lågvattenmärke – och väldigt långt från ”patriotiskt” – ett adjektiv som partiets företrädare gärna använder om sig själva.

Inom kort får vi se hur gruppledarna och talmannen måste ändra riksdagens regler på grund av det inträffade. Bedrövligt.

9 kommentarer:

ProfessorPelotard sa...

Oj, oj, oj. Det riktigt allvarliga är ju att svenska folket och media har fått reda på att regeringen föll i EU-nämnden:

Den samlade oppositionen i riksdagens EU-nämnd fällde i dag regeringen i en fråga om sysselsättning och social dumping. Nu pressas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att gå på oppositionens linje vid ministerrådsmötet i nästa vecka.

Nämnden kan inte tvinga regeringen att ändra sin politik - men regeringen förväntas följa nämndens åsikt. Det ska nu bli intressant att se huruvida regeringen kommer att rätta sig efter majoritetsviljan eller agera helt efter sin egen åsikt.

Det kommer ju att säga en hel del om hur vårt EU-medlemskap påverkar vårt demokratiska styrelseskick.

Heder åt Ken Ekeroth för att han gav medborgarna denna möjlighet till insyn.

Anonym sa...

Jamen Hitler var ju heller inte klar över hur man skulle bete sig i et demokrati..

ProfessorPelotard sa...

Jag trodde att professorer i ekonomi skulle kunna räkna. Tydligen inte:

"På mötet fanns ett klart majoritetsförhållande för de rödgröna och oss. När Hamilton sammanfattar läget så säger han att vi har ett förslag och de rödgröna har ett förslag och att det inte finns något stöd för något. Tre fyra gånger försökte han. Det gick så långt att folk började skratta, säger Kent Ekeroth."

Nå, det förklarar ju åtminstone till dels professorns inställning till euron.

Fortsättningen på historien i EU-nämnden blev att Hillevi Engström lade ner Sveriges röst i Bryssel. Hon följde alltså inte majoritetens krav. Man kan ha olika åsikter om detta men att som Anonym (16.16) likna Hamilton och regeringen med en gammal mustaschprydd potentat i Tyskland tycker jag trots allt är överdrivet.

;)

Anonym sa...

Jag gillar inte Sverigedemokraterna, men du Hamilton är en gammal fossil- dinosaurie som inte fattar någonting av den nya världen.

Det är slut med det politska hemlighetsmakeriet, folket ska ha makten inte några jävla politiker, de ska vara folkets tjänare, fattar du det, gubbjävel, gå och kissa nu och gå och lägg dig och glöm inte blöjan.

Anonym sa...

Heder åt Ken Ekeroth för att han gav medborgarna denna möjlighet till insyn.

Absolut, detta är det enda bra en korkad Sverigedemokrat har gjort, kul att dessa idioter åtminstone kan göra någonting rätt.

Hamilton är jävla bluff, hatar gubbjävlar som tycker att ett öppet samhälle är oacceptabelt.

magnus123 (at) live.se sa...

Stollarnas sammansvärjning. :)

Om ett öppet samhälle alltid är finast och bäst och ett krav i dagens moderna värld, så betänk att samma förutsättningar vad planering beträffar gäller för krig (eller schack) idag som förr. Hitler-Tyskland och Sovjetunionen hade sopat västvärlde av banan om västs försvar offentliggjort sin information och motsvarande skulle ske idag. Vissa av samhällets funktioner -- förresten även företags på konkurrensmarknad (och avser inte patent, som PP-tänkande idealister oftast tror när företag nämns) -- kräver hemlig information.

Tjoflöjt. (Gäsp.)

Anonym sa...

@magnus 123

Du fattar visst inte, i ett öppet samhälle hade man aldrig kunnat lura in människor i en ekonomisk kris som man gjorde då och som man gör nu.

Med andra ord inga människor skulle stötta Hitler i ett öppet samhälle, detta stöd växer bara fram i en värld där politiker och privata monopol tillåts att lura oss bakom stängda dörrar.

Folkpartiet är exempelvis ägt av Bonniers, det är bonniers parti. Vilka som äger moderaterna vet vi inte men svaret finns bland finansiärerna i tornet som också är hemligt.

Du är en nolla magnus du är en yuppi och du kommer gå under i detta sjuka samhälle om du inte ställer dig på den fredliga revolutionens sida och talar ut emot dinosaurier som Hamilton.

Anonym sa...

magnus 123 ännu en av alla dessa kristna islamofober. För den som vill förstå vad idioter som magnus deltar i, så ska man se dokumentären The Power of Nightmares av Adam Curtis, finns på google tv.

Gå nu och läs din dumma bibel lille vän

magnus123 (at) live.se sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.