fredag 2 juli 2010

Verkligheten (genom Skatteverket) dementerar oppositionens påståenden om rot- och rutavdrag.

- Så mycket som nästan 900 000 personer har använt rot- och rut-avdrag, enligt uppgift från Skatteverket idag till TT. Reformen är en politisk succé i stil med Friggeboden för 30 år sedan. Jag är övertygad om att den kommer att bli lika folkkär och självklar.

- Enbart det stora antalet användare - nästan 900 000 - utgör en effektiv dementi av oppositionens påståenden att avdragen bara gynnar rika och höginkomsttagare. Andra uppgifter pekar t ex på att det är många äldre och barnfamiljer med besvärligt livspussel som köper rut-tjänster. Denna reform för en enklare vardag vill oppositionen utplåna om de skulle vinna valet.

- De personer som utför rut-jobben är i stor utsträckning kvinnor med svag anknytning till arbetsmarknaden och ofta med invandrarbakgrund, tidigare arbetslösa eller som haft svartjobb. Det rör sig om minst 12 000 personer och är just den typ av arbetsföra personer som vi har haft så förfärligt svårt att få in på svensk arbetsmarknad.

- 890 000 personer motsvarar ca 43 mandat i riksdagen. För var och en av dessa finns det sannolikt 2-3 anhöriga som gynnas av avdraget. Något för valstrateger att tänka på.

2 kommentarer:

Bqt sa...

Det vi önskar är en redovisning av fördelningen mellan ROT och RUT. Samt en förklaring av vad förkortningen RUT står för.

Anonym sa...

Enligt Skatteverket har nästan 648 000 personer använt ROT och ca 238 500 använt RUT.

Begreppet RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, men täcker inte riktigt alla tjänster som avdrag kan göras för eftersom det även inkluderar enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn.

Charlotte Tarschys,
Politisk sekreterare till Carl