måndag 12 mars 2012

Per Ahlmark om Carl Bildt

Vid FP:s kommunala riksmöte i helgen angrep 70-talets FP-ledare Per Ahlmark dagens utrikesminister Carl Bildt å det allra grövsta. TV4 visade pinsamma utdrag i söndagens nyhetssändning. (Själv hade jag lämnat riksmötet vid det laget för att istället tala vid ett möte för liberal press.)

Det är bisarrt och fullkomligt oacceptabelt att som Ahlmark angripa en meningsmotståndare inte för hans ståndpunkter utan istället vräka ur sig en massa okvädningsord om hans person: "avskyvärd", "obildad, okänslig, känslokall, reaktionär, obildad". Det speglar naturligtvis brister i Ahlmarks förmåga till analys och sakargumentation. Istället för att fokus hamnar på en berättigad kritik av den ungerska regeringen väljer Per Ahlmark att lägga allt fokus på sig själv genom sitt aparta och personfixerade angrepp.


Hade jag varit där hade jag suttit på händerna istället för att applådera. Självklart tog Jan Björklund avstånd från Ahlmarks uppfattningar om Bildt.

6 kommentarer:

Wlodek sa...

Per Ahlmark analyserat Bildt sedan '70-talet. Det finns också att läsa bl.a. i hans böcker. 40 års analyserande borde duga för vem som helst, t.o.m. för Hamilton. Och nu återstod bara att ge Bildt de rätta och mycket väl förtjänta vitsorden.

Lars-Erick Forsgren sa...

Det var dumt av Jan Bj. Nu framstår han ännu mer som en underhuggare till moderaterna. Inte som en självständig liberal.

Johan Lind sa...

Per Ahlmark har sysslat med mycket, bland annat sorgliga påståenden och pajkastning likt det senaste spektaklet. Det finns goda skäl till att han sedan länge är förpassad till politiskt utanförskap.

Wlodek sa...

Johan Lind, Sverige har lång tradition sedan '30-talet i förpassande av folk som kallar saker vid deras rätta namn.

Ofer Maimon sa...

Per Ahlmark har som sagt en del irriterande kvaliteter: Humorlöshet, noll självdistans och en lätt generande vördnad för Hebert Tinsgten. Men: Han goda kvaliteter överväger dessa vida: Han säger alla sanningar som ingen annan vågar säga, hans struntar totalt i vad som är modeåsikten för dagen, och hans patos för demokrati är odiskutabelt,

Vad gäller hans invektiv mot Bildt så är de helt enkelt korrekta, och ingen som har minsta insikt i Bildts affärsmässiga och politiska gärning behöver tvivla på saken. Den som läst Ahlmarks böcker har inte minsta problem att se vilken argumentation som ligger bakom.

Till yttermera visso drar Bildt ett löjes skimmer över Reinfeldt, och är det direkta skälet till att jag röstskolkade för första gången i mitt liv förra valet. Ska jag verkligen behöva välja mellan Olje-Calle och Kamrat Ohly?

MS sa...

Väl rutet av Ahlmark!! Du blandar bort korten! Varför i hela friden skräda orden när det är precis så han -- på goda grunder -- betraktar din förnamnsnamne, utrikesministern. Bifallet och applåderna från auditoriet visar väl med all önskvärd tydlighet att du lyckligtvis inte riktigt går i takt med gräsrötterna i partiet!?