fredag 23 maj 2014

Miljöpartiets politik skulle slå ut Medelpad och Sveriges skogsindustri.

(Publicerad i Sundsvalls Tidning 23 maj 2014)
 
Om den rödgröna trojkan vinner flest röster i riksdagsvalet i september kommer sannolikt S-ledaren Stefan Löfven att samregera med Miljöpartiet (MP). Då ska man veta att MP:s politik innebär nedläggning av den skogsindustriella basen för bland annat Sundsvallsområdet. Därför är därför hög tid att närmare granska vad en S-MP regering skulle betyda för företagen, jobben och välståndet. Väljarna måste få veta vad som väntar dem vid en rödgrön valseger.
 
Det är stor skillnad mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Miljöpartiets skatte- och avgiftspolitik har udden tydligt riktad mot industri och varuproduktion. Socialdemokraternas udd är mot tjänstesektorn och den ekonomiska basen för pensionärernas ekonomi.
 
Miljöpartiet planerar stora skattehöjningar på det mesta som rör sig: Det ska bli dyrare att åka bil, och att utföra transporter på lastbil och flyg. Dessutom ska vägsatsningar ersättas av ett fokus på mer cykelvägar. Utbyggd kollektivtrafik är förvisso viktigt, men kan ofta inte ersätta lastbils- och personbilstransporter.
Men framför allt planerar Miljöpartiet att chockhöja elpriset för industri och hushåll genom högre skatter på energi och minskat utbud el. Partiet vill lägga ned kärnkraften: två reaktorer av Sveriges tio vill man lägga ned inom fyra år. Då ska man komma ihåg att svensk industri är mycket energiintensiv. Chockhöjda elpriser kommer att driva basindustrins investeringar, produktion och jobb från Sverige.
 
Men den effekten av MP:s politik bekymrar inte Miljöpartiet. Språkröret Åsa Romson ser till exempel helst att svensk pappersindustri lägger ner: "Jag är inte jätteglad i att svenska värdefulla träråvaror görs till blöjor och näsdukar och att vi exporterar pappersmassa", sa Romson till Dagens Industri (den 12 mars 2014). Men svensk skogsindustri ger tiotusentals människor både inkomst och jobb, och bär därtill upp många regioner och samhällen, till exempel Sundsvall.
 
Varför driver MP och Romson att skulle det vara mera värdefullt för svenska folket att elda upp Sveriges skog som transportbränsle än att vidareförädla den? Det vore långsiktigt oekonomiskt och klimatförstörande.

Folkpartiet vill tvärtom: behåll kärnkraften, förädla skogen och låt fossila bränslen ligga kvar i jorden.
 
Carl B Hamilton, ekonomisk och energipolitisk talesperson, Folkpartiet liberalernaSkicka en kommentar >>>

Prenumeration kan anmälas direkt på http://www.folkpartiet.se/carlssnyhetsbrev

1 kommentar:

Peter Svensson sa...

Den artikeln förtjänades att publiceras i en betydligt större tidning än Sundsvalls tidning. Det behövs inte minst med tanke på att journalistkåren överlag är väldigt rödgrön. Med tonvikt på vänsterpartiet och framförallt miljöpartiet. Mp slipper därmed en kritisk granskning av sitt luftslott till politik. Så detta gör du rätt i att ta tag i. Men nästa gång hoppas jag det blir i någon större tidning med många fler läsare.