måndag 5 januari 2009

Gaza: Ömsesidig, inte ensidig vapenvila!

Debatten om krisen i Mellanöstern tenderar som vanligt att ge en mestadels ensidig bild av den sorgliga våldsekaleringen. [Denna text är i alla väsentliga delar tagen från texter av Birgitta Ohlsson, fp:s utrikespolitiska talesperson.]

Israel har rätten att försvara sig, enligt folkrätten. Hamas raketregn mot israeliska civila mål, som startade det nu åter uppblossade kriget, måste upphöra. En vapenvila måste vara ömsesidig och inte ensidig.

Den humanitära situationen är nu katastrofal. Varje civilt palestinskt och israeliskt offer är en mänsklig tragedi. Humanitär hjälp måste släppas in. EU:s krav på vapenvila och ett ömsesidigt eldupphör är mycket välkommet.

Glöm inte att Hamas, som är terrorstämplat av FN och EU, vägrat att fortsätta den tidigare rådande vapenvilan. Hamas startade detta krig genom direkta raketangrepp mot israeliska civila mål. Hamas har erbjudits åtskilliga möjligheter till fredlig konfliktlösning och att få komma in i världssamfundets politiska värme genom att uppfylla tre enkla krav: erkänna staten Israels rätt att få existera, avstå från terror och respektera ingångna fredsavtal.

Kunde Hamas köra ut sina rivaler i Fatah från Gaza så skulle de lika lätt kunna stoppa alla raketbeskjutningar mot Israel om viljan fanns. Men viljan finns inte. Hamas, understödda av våldsregimen i Iran, har valt raketer framför fred.

Allt våld måste upphöra.

Inga kommentarer: