söndag 1 maj 2011

Socialdemokratin och 1:a majtalen. Kritik från verkligheten.

Den främsta bristen i Socialdemokraternas 1:amajtal är att de aldrig talar om skattebaser utan bara om skatter. Därmed talar man inte heller om arbete, företag och företagare eller näringsliv. Man döljer att skatteinkomster kräver arbete och företagande, dvs. skattebaser. När skattebaser, inte bara skattesatser, förs in i resonemanget tvingas fram vem och hur skatter betalas.


Skattesänkningar är för S bortkastade pengar. Sällan har det sagts så tydligt som 1 maj 2011. Om man låter bli skattesänkningar finns det mer pengar att fördela på t ex ökade bidrag. Sänkt restaurangmoms – som S nu går emot – anser Juholt främst ger billigare Toast Skagen, och bryr sig inte om att nämna effekten på sysselsättningen – inte minst för unga. I socialdemokratins värld ser man det finfina i att de som får skattepengar (kommuner t ex) kan konsumera mer, vilket kan ge jobb i både privat och offentlig sektor. Men de enskilda och företag som får skattesänkningar kan också öka sitt sparande (och sin konsumtion). Det ger ökade investeringar via ökad utlåning via banker, pensionsfonder, riskkapitalbolag, osv. Det är alltså en vrångbild att som t ex Tommy Waidelich presenterar, genom att ställa skattesänkningar mot ökade investeringar. Skillnaden mellan Waidelich och mig är att han vill att staten skall bestämma investeringarna, medan jag vill att människornas efterfrågan på marknaden skall bestämma mer av investeringarna.



Tommy Waidelich vill att staten skall ge kommunerna mer pengar för att skapa sommarjobb. Det gjorde staten förra året, men i år har konjunkturen vänt, näringsliv och företag går bättre och bättre, kommunerna har snabb tillväxt i skattebaserna, en kanonbra ekonomi och kan finansiera alla sommarjobb de vill utan bidrag från staten. Oberoende av konjunkturläge skall tydligen staten vara den som betalar. Pengar till sommarundervisning vid universiteten finns redan i ett permanent ett system, och om Wadelich nu menar att de anslagen inte räcker med tanke på efterfrågan från studenter få vi väl se.



Juholt och Waidelich säger att "Fas 3" i jobb och utvecklingsgarantin ska avskaffas om S får bestämma. Men ska någonting annat då komma istället? Ja, traineeplatser och meningsfulla arbetsuppgifter. Men det gäller ju även i ”Fas 3”! Så vad är nytt?

Blir socialdemokraternas vallöfte 2014 att väljarna får ökade möjligheter till oändlig sjukskrivning och frånvaro från arbete ända in i döden?



Enligt TT:s referat säger varken Juholt eller Waidelich något om arbetsrätten. Den är tydligen perfekt trots att de flesta utanför LO ser den som en viktig orsak till ungdomsarbetslösheten. Om något vill Juholt - enligt Ekots referat - höja lönen för unga på arbetsmarknaden. Ska de som saknar drivkraft att söka jobb alltså få mer betalt än de som går till jobbet ändå?


Det saknas också analys av det internationella läget och motiven utifrån läget i Libyen för socialdemokraternas reträtt från världssamfundets av FN definierade skyldighet att skydda mänskliga rättigheter i Libyen. De motiv som Juholt anger är rent inrikespolitiska.


Enligt TT:s och Ekots referat vidrör de två inte heller frågan om Sveriges deltagande i euro-pluspakten. Det är sorgligt och beklämmande.

Inga kommentarer: