torsdag 28 april 2011

Äntligen! Moderaterna ger upp hemlighetsmakeriet om partibidragen. En initierad FP-kommentar.

Äntligen! Moderaternas beslut att ensidigt redovisa alla partibidrag över 20 000 kr/år är synnerligen välkommet ur demokratisk synpunkt, liksom den press för ökad lagreglerad öppenhet om partifinansiering som moderaterna sätter på de andra partierna. Folkpartiet välkomnar moderaternas beslut i alla delar.

Moderaternas beslut är ett viktigt exempel på hur ett relativt litet parti som folkpartiet liberalerna genom en envis och uthållig opinionsbildning kan påverka och nå framgång. Faktainsamling, analys, jämförelser och återkommande kritik kan bära frukt även i kamp mot betydligt större partier.

Först pressades socialdemokraterna att redovisa LO:s valrörelsefinansiering (80-90 milj kr/valrörelse plus gratis valarbete av LO värt minst 500 -700 milj kr/valrörelse), och nu - inom Alliansfamiljen - har det stora moderatpartiet pressats att öppna upp för insyn i sin partifinansiering.

Men det är mer än så!

Att först socialdemokraterna övergav mycket av hemlighetsmakeriet med resursöverföringen från LO, och nu att moderaterna accepterar att öppet redovisa de under decennier hemliga bidragen är en stor seger för traditionell svensk öppenhet i politik och samhällsliv. Sverige blir i denna fråga nu ett normalt europeiskt land. Äntligen!

2 kommentarer:

Peter Madison sa...

Och det har naturligtvis ingenting som helst att göra med att Europarådets organ för korruptionsövervakning (Greco) riktat allvarlig kritik mot moderaterna i flera år för deras vägran att uppge vilka de privata donationslämnarna är??

Grattis Hamilton för din och Folkpartiets stora insats med att nu Moderaterna äntligen gör som de andra riksdagspartierna gjort sedan länge...

gruelse sa...

Vad jag har förstått så gäller den nymornade öppenheten endast privata donationer över 20000 SEK.

Rörande donationer från organisationer är det "business as usual".

Rätta mig om jag har fel!