onsdag 19 oktober 2011

Inför toppmötet om skuldkrisen i EU – två pedagogiska analyser av Lars Calmfors och Lars Jonung

Alla dem som känner osäkerhet inför de ekonomiska och politiska problemen som EU-länderna och i synnerhet euroländerna har att hantera kommande helg rekommenderas ett studium av nedan två pedagogiska, och även för lekmannen begripliga, analyser.

Lars Calmfors: ”Hur kan eurokrisen hanteras? För- och nackdelar med olika strategier”, Sieps Europapolitisk analys, oktober 2011:9.
http://www.sieps.se/sv/publikationer/hur-kan-eurokrisen-hanteras-f%C3%B6r-och-nackdelar-med-olika-strategier-201109epa

Lars Jonung: ”En finanspolitisk union för euron: Lärdomar från federala stater”, Sieps Europapolitisk analys, oktober 2011:10.
http://www.sieps.se/sv/publikationer/en-finanspolitisk-union-f%C3%B6r-euron-l%C3%A4rdomar-fr%C3%A5n-federala-stater-201110epa

1 kommentar:

ProfessorPelotard sa...

Calmfors slutsats:

"Dessvärre gäller den enda säkra slutsatsen betydelsen av att inte försätta sig i sådana situationer som många euroländer har gjort. Det råder numera stor enighet om detta. Tyvärr är denna insikt inte någon hjälp för att hantera den rådande situationen."

Eftersom införandet av euron i sig visade sig vara den asymmetriska chock som försatte euroländerna i den situation som vi nu bevittnar, så är konsekvensen att Medborgare mot EMU och andra euromotståndare hade helt rätt, och förespråkarna för EMU fullständigt fel.

Q.E.D.