tisdag 25 maj 2010

Ett utrikespolitiskt stolleprov av vänsterpartierna.

Ett utrikespolitiskt stolleprov av vänsterpartierna.

Man tar sig för pannan! I dagens SvD avslöjas att vänsterpartierna om de skulle komma till makten kommer att kräva ”att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser.” Någon kanske tycker att detta låter allmänt freds-sympatiskt med det är i själva verket ett utrikespolitiskt stolleprov av närmast monumentala dimensioner. Det måste få konsekvenser för valrörelsen.

Ta det mest uppenbara. Demokratiska grannländer i vårt eget närområde vill ha USAs skydd. Island bönar och ber USA om att landet ska behålla flyg och militär på Keflaviks flygbas på ön. Det vill helst inte USA. De rödgröna ställer sig alltså på USAs sida mot Island. Ett barn kan ju begripa efter en blick på kartan att lilla Island inte självt kan försvara sin ö och Nordatlanten. De baltiska staternas säkerhet garanteras av USA i sista hand. Vänsterpartiernas politik skulle därför undergräva Baltikums säkerhet, och skulle kunna göra de baltiska staterna till lätt byte för ryska trakasserier och hot. Bäva måtte islänningar och balter inför risken att det blir en vänsterregering i Sverige.

Referens: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/retratt-av-usa-rodgront-krav_4764037.svd

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vänstermupparna gör vad som helst för att kunna sprida Stalinismen i världen. (V) är ju inte nöjda förrän mjölkpriset i Sverige är 45 rubel.

frekar06 sa...

Carl, precis som du är inne på så är det här rena dumheterna från den röd-gröna alliansen. De skämmer ut sig och har just med tydlighet visat att de inte vet vad utrikespolitik innebär.

Christian sa...

Frågan är varför V saboterar de rödgrönas valkampanj med sådana här utspel. Denna politiska ställning är utopisk. Har V inga sakkunniga analytiker som varnar dem om orealistiska utspel?

Adam sa...

Min käre far har röstat på (s) sen han var ung. Inte för att han delar deras åsikter och värderingar, utan för att det är tradition.

Tack vare Sahlin lär den traditionen brytas i år, tror jag. Tack Mona!

Mattias sa...

Mot vilka ska Island försvara sig och Nordatlanten? Grönland? Storbritannien?