söndag 16 maj 2010

MP är arbetsskyggt och vill inskränka människors valfrihet.

MP är arbetsskyggt och vill inskränka människors valfrihet.

MP vill sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan. MP-kongressen plockade också bort en skrivning om längre yrkesliv och en öppning för en höjd pensionsålder, i förslaget till valmanifest (TT 16/5).

Miljöpartiet är arbetsskyggt och har nära till pekpinnen och tvånget. Självklart ska människor så långt det är möjligt själva få bestämma sin arbetstid och göra sitt eget val mellan inkomst, arbetstid och fritid. Tanken att ett politiskt parti ska fatta detaljbeslut över vår vardag och våra viktiga livsval är obehaglig. Samma valfrihetsfientliga inställning gäller obligatoriskt tredelad föräldraförsäkring.

När MP både vill lagstifta om kortare arbetstid och om hur småbarnsföräldrar ska använda denna förkortade tid blottläggs partiet ideologi som ofrihetens pekpinneviftare.

(pressmeddelande 16 maj 2010)

4 kommentarer:

Egil Möller sa...

Allt går naturligtvis att se från olika vinklar. Just arbetstid är ju en förhandlingssak där arbetsköpare typiskt vill att den skall vara så lång som möjligt, för så låg lön som möjligt, och arbetssäljare vill det motsatta. Om arbetssäljarna har en för dålig förhandlingsposition kan staten gå in och stärka denna, precis som staten går in och stärker konsumenters förhandlingsposition med konsumentköplagar. Nu vet jag inte exakt vad MP har beslutat, men det är knappast pekpinnepolitik att försöka balansera en från början obalanserad marknad.

När det gäller förälldraledighet/bidrag för att vara hemma från jobbet för att ta hand om sina barn, så är ju det oliberala att tvinga två vuxna människor att fungera som en enhet. Bidraget borde naturligtvis, precis som alla andra bidrag i samhället, vara personligt.

Hemlige sa...

"Tanken att ett politiskt parti ska fatta detaljbeslut över vår vardag och våra viktiga livsval är obehaglig. "

Folkpartiet vill alltså avskaffa alla former av arbetstidslagar inklusive lagstadgad semester, tak för din öppenhet om Folkpartiets mål.

Knapsu sa...

Det är alltså "ofrihet" och "tvång" att ha MERA fritid och MINDRE tid i lönearbete?

Intressanta tankar ni har i FP!

PELLE sa...

Jag har lite svårt att förstå att 35 timmars arbetsvecka är pekpinnar och tvång medan 40 timmar är frihet, sol och öppna landskap. Hur hänger detta ihop? Snälla FP förklara.