tisdag 8 juni 2010

Lars Ohlys ystra självmål

Lars Ohlys ystra självmål

Lars Ohly gillar fotboll så mycket att han inte kan värja sig inför fotbollens verklighet att höga skatter spelar roll för fotbollsproffsens vilja att bo och arbeta i Sverige.

Jag gnuggar händerna av förtjusning när jag läser hur Ohly argumenterar för sänkt skatt för fotbollsstjärnor i Dagens Nyheter (8/6). Ohly menar att fotbollsstjärnor väljer att spela och bo i länder där de får bättre betalt efter skatt, och att Sverige därför behöver sänka sina skatter till omvärldens nivå för att vi ska kunna dra till oss och behålla talanger.

Sedan kommer självmålet. Samma resonemang gäller inga andra talanger än att sparka boll. Endast fotbollspelare tycks reagera på ekonomiska incitament.

För att locka till sig talanger som är ledande inom fysik eller hjärnkirurgi tror Ohly på precis motsatt politiskt recept. För att locka till sig talanger från andra länder bör Sverige höja marginalskatten (avtrappningen av jobbskatteavdraget), trots att Sveriges marginalskatt redan idag – och under borgerlig regering dessvärre – redan är världens högsta. Det sker efter valet i höst om Ohly får bestämma.

Vad är då viktigast för samhället, att vi får en fotbollsstjärna att jobba i Sverige istället för Danmark, eller att vi får en forskare, expert eller entreprenör att välja Sverige?

Ja, Lars Ohly har alldeles rätt i att samhället inte är någon fotbollsplan. Om en fotbollsspelare gör mål blir svenska åskådare glada ett tag, men om en forskare utvecklar ett patent som exploateras av en entreprenör och förfinas av experter får många svenskar fler välbetalda jobb.

Ohly vet naturligtvis att det är osant att det bara är fotbollsproffs som reagerar på ekonomiska incitament. Så frågan infinner sig: Vad är det för fler insikter från verkligheten som Ohly av politiska skäl väljer att förtränga? Väljarna har rätt att veta hur Ohly egentligen tänker i viktiga politiska frågor, som skattefrågor.

Referens:
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/girighet-som-drivkraft-far-ohly-att-se-rott-1.1118163

Inga kommentarer: