söndag 28 mars 2010

Hur många mackar har lagts ned i onödan? Oförblommerat fräckt i SVT:s Rapport.

Döm om min stora förvåning när jag på SVT:s Rapport ser inslaget idag om pumplagen och mackdöden i landsorten. Andreas Carlgren (C) och Karin Svensson-Smith (MP) står framför kameran och försöker se oskyldiga ut som nyfödda bebisar när de förklarar att pumplagen kan behöva rivas upp, och att den i alla händelser kommer att förses med så generösa dispenser att den i praktiken avskaffas.

Detta sägs av företrädare för Miljöpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna - trots en massiv kritik från remissinstanserna - ursprungligen genomdrev pumplagen, men också parti i Alliansen som senare försvarat lagen, mot bl. a Folkpartiet som önskade avskaffa lagen för flera år sedan, innan mackdöden slog ut alltför många mackar. Se exempelvis vår artikel på DN Debatt i 4/10 2008 (http://www.dn.se/debatt/regeringen-maste-stoppa-mordet-pa-bensinmackarna-1.761237 )

Hur många nedlagda mackar och småföretag har inte dessa partier på sitt samvete? Hur mycket försämrad service i landsorten, och hur många extra bilresor, extra koldioxidutsläpp och ökade kostnader har de inte åsamkat landsbygdens människor och småföretagare? Dem som på grund av pumplagens stängning av mackar tvingats köra extra mil till en längre bort belägen mack. Och klimatet inte att förglömma.

Självklart är det bra att förnuftet äntligen segrat. Men det hindrar inte att ansvar och förklaring bör utkrävas av dem som inte tidigare begrep konsekvenserna av sitt handlande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är märkligt så lika vi tänker. Pumplagen är ju rent kontraproduktiv och borde inte varit svårt att förstå. Tyvärr kör politiken oförskräckt på och nu gäller det vindkraften, som på liknande sätt kör in i en återvändsgränd.

/Evert