fredag 22 maj 2009

Officiell hemlighet: Islands EU-medlemskapsansökan kommer i början av juli 2009.

Officiell hemlighet: Islands EU-medlemskapsansökan kommer i början av juli 2009.

Velkominn i EU, Island! Välkommen Island!

Det efterlängtade beskedet är nu en ”officiell hemlighet” i Reykjavik. Island planerar att inlämnar sin EU-medlemskapsansökan någon av de första dagarna i juli 2009. Detta besked är självklart välkommet och viktigt för Island, men det även oerhört glädjande för oss andra.

Inget ont som inte har något gott med sig! Finanskrisens härjning på Island har fokuserat sinnena på nationens öde.

Island har redan genom EES-avtalet och Schengensamarbetet gjort alla åtgärder som krävs för att införa fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital.

Förhandlingen bör därför bli tämligen okomplicerad och ta mindre än ett år. Island bör kunna inta sin plats vid EU-borden sommaren 2010.
Knäckfrågan i förhandlingarna blir fisket. Men det ordnar sig säkert. Har EU sedan start lyckats förhandla in 21 nya medlemsländer kommer det att gå även med Island på för islänningarna acceptabla villkor. Övriga Norden – utom Norge – kommer självklart att både ploga och stödja Islands ansökan så att man kommer med snabbt och smidigt. Att Norge inte samtidigt förhandlar om medlemskap underlättar och gör det möjligt för EU att skräddarsy ett fiskeavtal för Islands behov.

Norge då?
Att opinionen i Norge påverkas av Islands ansökan ska man nog inte tro. Tillgången på olja och gas har gjort rika Norge kaxigt och EF är inte tillräckligt fattigt för att Norge av solidaritetsskäl skulle vilja gå med i EF (”en rikemansklubb”).

Däremot blir EES-avtalet för enbart Norge och Liechtenstein en koloss på lerfötter som kan komma att kollapsa under sin egen tyngd. Då kan EU-opinionen börja röra på sig i Norge för då rör det sig om ekonomi och handel och Ola Normans plånbok.

Inga kommentarer: