torsdag 5 augusti 2010

Maria Wetterstrand (MP) upprepar: Det blir avskaffat RUT-avdrag om oppositionen vinner valet.

RUT är en av Alliansens bästa valarbetare. Det oroar uppenbarligen Miljöpartiet och Maria Wetterstrand.

Miljöpartiet vill alltjämt avskaffa dagens RUT-avdrag för arbete med hushållsnära tjänster. Istället har MP idag lagt förslag om att införa sänkt moms för RUT-tjänster och för vissa andra tjänster, från dagens 25 procent till 12 procent.

Förslaget sågades omgående och hjärtlöst av kamraterna i socialdemokraterna och vänsterpartiet. De vill inte sänka skatt.

Även från en alliansutgångspunkt med fokus på jobb och att underlätta människors livspussel är förslaget dåligt.

MP:s reform skulle enligt förslaget ske i två steg. Först skulle momsen för hushålls- och reparationstjänster mm (dvs bl.a. RUT-tjänster) sänkas. Det kostar enligt MP 2,9 miljarder kr.

Dagens RUT-avdrag är dock betydligt billigare för statskassan - ca 900 milj. kr (enligt Skatteverket) - men har ändå en starkare jobbskapande verkan. Det beror dels på att RUT-avdraget är mera träffsäkert vad gäller att sänka arbetskraftskostnaden, dels att hushållstjänsterna blir väsentligt billigare med RUT-avdraget än med MP:s momssänkning. Sänks momsen på städning från 25 till 12 procent minskar konsumentens pris med maximalt ca 10 procent (hela momssänkningen går ju inte vidare till sänkt pris utan tas om hand av ägaren i form av högre marginal). RUT-avdraget - däremot - halverar arbetskostnaden för hushållstjänster.

Skulle oppositionen vinna valet, RUT-avdraget avskaffas och MP:s förslag hade fått gehör hos de andra oppositionspartierna skulle alltså priset på hushållstjänster öka med ca 80 procent jämfört med dagens RUT-system. Det skulle naturligtvis ge färre jobb, mer svartarbete, större arbetslöshet (bl a hos lågutbildade kvinnor med invandrarbakgrund) och sämre statsfinanser.

Idag beräknas RUT-avdaget ger ca 11 000 personer jobb, motsvarande drygt 7000 heltidstjänster. Många av dessa hotas alltså, även om MP fått gehör för sitt moms-förslag.

I ett andra steg tänker sig MP att momsen på restaurang- och cateringtjänster ska sänkas (kostar statskassan enligt MP ca 9,5 miljarder kronor). MP hävdar utifrån en studie av HUI att det skulle ge mellan 7000 och 19 000 nya jobb. Miljöpartiet tar dock inte hänsyn till de negativa sysselsättningseffekterna på restaurangsektorn av ett annat rödgrönt förslag. Oppositionen vill nämligen fördubbla arbetsgivaravgiften för unga (dvs. <26 år). Det ger ökade kostnader för svenska företag på totalt 9-10 mdr kr/år. En del av denna börda kommer att falla på restaurang- och cateringsektorn, där ungdomar är överrepresenterade. Det skulle kraftigt minska lönsamheten att anställa unga i branschen.

Miljöpartiet verkar vilja ställa jobb i restaurangsektorn mot de jobb som försvinner när oppositionen avskaffar RUT-avdraget. Men det finns ingen anledning att ställa dessa åtgärder mot varandra, eftersom de väsentligen rör olika slags tjänster.


Stänkt restaurang och cateringmoms är ett intressant förslag som står på egna ben och som bl a kan skapa nya jobb. Men dess införande kan inte försvara oppositionens hållning att efter en valseger avskaffa tusentals RUT-jobb i den hushållsnära tjänstesektorn.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vore kul att få din minnesbild av nedanstående inlägg.

http://schlaug.blogspot.com/2010/08/lekstuga-for-politiska-passioner.html

Det här låter som något som BS måste minnas fel, man gaddar väl inte ihop sig i förväg med journalister för att sedan få sin intervju inspelad?

Mike Opdahl sa...

Jag håller inte med! Min uppfattning är att välbärgade inte bör kunna få avdrag för hushållstjänster på deklarationen.
Läs gärna mer om detta på min blogg: mikeopdahl.blogspot.com

Addison Conroy sa...

Städfirma Shahin är en av de ledande städfirmorna i Stockholm för privat och företagsstädning. Vi erbjuder kvalitétsgaranti till ett rimligt pris. städföretag,hushållsnära tjänster,hushållsnära tjänster priser,fönsterputs pris,kontorsstädning priser,trappstädning stockholm pris,hemstädning stockholm pris,städning lidingö,pris flyttstädning.